Kvinner for kvinner

Førskolebarna øver seg på å skrive tall i bøkene sine

Førskolebarna øver seg på å skrive tall i bøkene sine

Det er tidlig på morgen og vi er på besøk på ett av Port Sudans tre kvinnesentre, ett av de totalt 13 sentrene for kvinner som drives av Røde Halvmåne i Red Sea State. Om morningen fra åtte til elleve brukes sentrene til førskole. Vi blir vist rundt, det er to klasser, en for seksåringene, og en for de som er yngre.  Det er Hawwa som viser oss rundt. Når vi kommer inn i rommet til de små barna, er det en som begynner å gråte, og det smitter fort. Vi innser at to hvite damer kan bli litt i meste laget for småttisene og går ut igjen til de litt større som sitter på krakker i skyggen mellom husene og lærer å telle til 14 av en frivillig som jobber her som lærer.

Vi drar videre til neste kvinnesenter hvor styreren også heter Hawwa, her er kvinneaktivitetene i gang. De driver med håndarbeid, sying, fletting av kurver og lignende. Kvinnene lærer seg håndarbeidet, og med pengene de får for å selge dette på markedet kan de kjøpe mat eller spare til barnas utdanning. Mange av senterets brukere er Beja-kvinner eller andre som kan verken lese, skrive eller snakke arabisk, så alle sentrene har lese- og skriveopplæring, og hjelper kvinnene over på skoler for de som har mistet skolegang under krigen. Når vi kommer til dette senteret er det undervisning om HIV som står på planen og en gruppe kvinner følger flittig med. Hawwa kan fortelle oss at kvinnene her på senteret også går på besøk rundt til alle i nabolaget og underviser dem om rent vann, søppel, hygiene og hvordan de kan lage næringsrik mat for familien sin til en billig penge. Noe annet Hawwa er veldig opptatt av er omskjæring, og på kvinnesenteret driver hun opplysning til alle om konsekvensene og komplikasjonene dette kan føre med seg under inngrepet og under fødsel. Det er de små endringene i hverdagen og livet som skal til, sakte med sikkert hjelper kvinnene hverandre fremover.

Førskoleklassen på senteret synger for oss når vi kommer på besøk

Førskoleklassen på senteret synger for oss når vi kommer på besøk

1 kommentar

Filed under Uncategorized

1 responses to “Kvinner for kvinner

  1. Lars Erik

    Spennende å lese om arbeidet som blir gjort av frivillige!
    Er det tilfeldig at mye handler om kvinner som hjelper hverandre?
    I Norge var TV-aksjonen til støtte for Care sitt arbeid med spare og låne grupper som jo også hovedsakelig handler om kvinner som går sammen om å skape muligheter for sine familier.
    Det er veldig bra med bistandsarbeid som handler om å tilrettelegge for at folk kan hjelpe seg selv ut av vanskelige levekår, men jeg håper jo at det ikke er slik at menn er helt tafatte i dette.
    Flott arbeid Ingvild, stå på!

Legg igjen en kommentar